Wojownicy Piastów dający odpór pruskiej nawałnicy. Polski bastion przeciw litewskim barbarzyńcom. Ostatnia twierdza zachodu, zdolna powstrzymać Tatarów i Turków. Żaden kraj nie stanowił granicy cywilizacji przez dziesięć stuleci. Żaden poza Polską.
Michael Morys-Twarowski - autor bestsellerowego Polskiego imperium, które przypomniało dziesiątkom tysięcy Polaków, o tym, że zbudowaliśmy najprawdziwsze mocarstwo - przypomina jedno z najsłynniejszych haseł z rodzimej historii. I dowodzi, że Przedmurze to znacznie więcej, niż pokryty patyną slogan.
Katastrofa mongolskiego najazdu. Nawrócenie ostatniego pogańskiego kraju Europy. Bitwy, które pozwoliły Polsce sięgnąć niemal po Morze Czarne i które powstrzymały Imperium Osmańskie przed marszem na Wiedeń i w głąb kontynentu. Rola strażnika cywilizacji zdeterminowała całe dzieje Polski. I do dzisiaj stanowi o tym, kim jesteśmy.
UWAGI:
Na okładce odmienny tytuł serii: Polskie ciekawostki historyczne.pl. Bibliografia na stronach 373-[378]. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Michael Morys-Twarowski.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Poruszający obraz świata, w którym żywność szmugluje się w trumnach, zarżniętą świnię przebiera za staruszkę by uniknąć niemieckiej kontroli, a hitlerowska propaganda tłumaczy wychudzenie Polek dbaniem o figurę.
W Polsce w czasie okupacji głód był powszechny, lecz budził w Polakach niesamowite pokłady kreatywności. Pustym brzuchom próbowano zaradzić gotując praktycznie z wszystkiego i przełamując wszelkie żywieniowe opory. Generał Bór-Komorowski zjadł kota w śmietanie i nawet o tym nie wiedział.
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku.
To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw.
"Okupacja od kuchni" to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
UWAGI:
Bibliogr. s. 291-298. Indeksy. Oznaczenia odpowiedzialności: Aleksandra Zaprutko-Janicka.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni